Vi har alle hørt historier om hvor farligt det er at lege Ånden-i-Glasset, men kan man nu stole på det? Hvad er det som er farligt?
Der er sager hvor man hører at unge, oftest piger, har begået selvmord efter de har leget Ånden-i-Glasset. Det er med andre ord ikke fysisk men psykisk at skaderne sker.
En gammel historie
Ånden-i-Glasset er ikke et nyt påfund. Tværtimod er det nok en af de ældste måder at kontakte ånderne på. Det er ikke altid foregået med et glas, men princippet er det samme. Man spørger ånderne til råds og benytter en metode hvor ånden angiveligt staver sig igennem beskederne.
I USA, hvor mange mener at spiritismen opstod i midten af 1800 tallet, udviklede man hurtigt såkaldte Quija boards. De blev solgt som et spil, på samme måde som Matador her hjemme.
Åndekontakt bliver en leg
I 1848 fik Fox søstrene i Hydesville, New York, kontakt til en bankende ånd. Det udløste en lavine af forsøg på at kontakte ånde og startede den moderne spiritisme. USA har jo altid været i markedsmekanismernes vold og ganske hurtigt var der udviklet et brætspil til åndekontakt, Quija brættet.
Quija spillet slog aldrig igennem i Danmark. Måske blev det aldrig lanceret her. Hvis du har set et dansk Quija spil må du meget gerne kontakte os.
Manglen af et dansk Quija spil kan også skyldes at det ofte var i den fattige del af befolkningen at spiritismen udfoldede sig. Borddans eller et hjemmelavet Ånden-i Glasset spil kostede jo ingenting. Det er muligt at der har fundets enkelte importerede spil fra USA i tiden løb, men vi har ikke kunnet finde beretninger om det.
En historie om hvor galt det kan gå
Vi havde i sin tid en del kendte spiritistiske medier i Danmark. En af de helt store hed Einer Nielsen. Han blev medie som ganske ung ved et tilfælde. Dengang i starten af 1900 tallet var "Borddans" meget udbredt som en slags selskabsleg.
Borddans vil sige, at man sidder omkring et bord og venter på kontakt med ånderne. Disse meddeler sig ved bankelyde i bordet. Når bankningerne går igang er der en person som siger bogstaverne i alfabetet, et efter et. indtil bankeriet stopper. På den måde kan man stave sig igennem beskederne. Denne metode var forløberen for ånden-i glasset og Quija spil.
I 1911 var der problemer i et hjem på Østerbro, hvor datteren havde telekinetiske evner. Moderen udnyttede datterens evner til at tjene lidt penge til husholdningen i det fattige hjem. Ved de seancer man afholdt betalte gæsterne for at få kontakt til deres afdøde familiemedlemmer. Dette foregik oftest ved bankninger i borde og ved automatskrift.
Læs mere om Einer Nielsen, Anna Mortensen og Sven Türck andre steder..
Er der reelt en risiko i vore dage?
Samfundet har forandret sig utroligt meget i de snart 100 år siden problemerne i 1911. Alt det vi omgiver os med i dag, som f.eks. elektriske apparater, mobiltelefoner og computere var der jo ingen som havde drømt om dengang. Vores hjerner er konstant påvirket af stråling og indtryk fra disse tekniske vidundere.
Vi er vant til special effects i film, hvor producenterne overgår sig selv hver gang er ny aktion film kommer på markedet. Vi har set alt efterhånden, derfor kan vi slet ikke forestille os hvordan de må have opfattet fænomenerne dengang.
Flere af de unge som har henvendt sig til Paranormalt Institut med spørgsmål omkring Ånden-i-glasset bekræfter at selvom de har set mange gyserfilm så er de rystede over, at have fået beskeder direkte fra en usynlig kraft.
Nogen oplever det meget stærkt, at få besked om at en af deres kære snart skal dø. Vi får tit henvendelser fra ulykkelige teenagere som ikke forstår det som de får at vide fra glasset. Vi forsøger at berolige dem så godt vi kan. Vi hører tit om hvordan der først kommer en række rigtige svar for at skabe en fortrolighed mellem glasset og modtagerene.
Så skifter det pludselig retning og vildledningen begynder. Nogen gange smadres glasset med stor kraft mod væg eller gulv, andre gange kastes der med andre ting i lokalet. De fleste har en ubehagelig oplevelse ud af det og vi kan kun fraråde at man leger med den slags.
Skrevet af Shane 06 2007